Uitvoeringsarrangementen EDG-Leger

Het EDG-verdrag zal voorzien moeten worden van tal van uitvoeringsarrangementen, die op multi- maar ook bilateraal niveau tussen de EDG-Partijen worden gesloten. Daarbij zal ook voorzien moeten worden in speciaal overgangsrecht en een objectiveerbare sleutel voor de financiële contributies van de EDG-Partijen en de bevoegdheid van het EDG-Leger om militaire allianties met derde partijen, eventueel buiten Europa, aan te gaan. Een analogie met de Schengen-Uitvoeringsovereenkomsten van 1993 ligt in dit opzicht voor de hand. Daarbij hadden de Schengenpartijen ook nog eens op het oog, dat de principes van de Schengenovereenkomst tot opheffing der binnengrenscontroles voor altijd en eeuwig was.  Nou, u wéét toch wat daar nu van terecht gekomen is?  Zie vooral het Duitse standpunt te dezen, dat staatsnoodtoestand er nu eenmaal toe noodzaakte om in te breken, unilateraal, op het volledige vrije circulatierecht dat de Europese Acte zo triomfantelijk scheen te borgen: https://gerardstrijards.nl/duitse-binnengrenscontroles-i/   Wie had dat nu toch kunnen denken? Terwijl denken toch vrij staat? En ik teken aan:  Duitsland deed dat zónder ook maar de buurlanden zelfs een notificatie ervan te sturen. Terwijl het toch een grondrecht was van de Europese burger. Was. Niet is. Dat blijkt wel. Wat blijft er zo nog over van de zo hooggeprezen Rule of Law die de Europese Unie scheen te borgen? De tijd voor dit soort transcendente uitgangspunten schijnt wel verstreken.  De delegatiebepalingen bij het EDG-Verdrag  moeten daarom aangeven dat géén staat van zulk een militaire alliantie wordt uitgesloten. Het EDG-Leger moet in staat zijn strategische allianties te sluiten met andere machtsblokken dan de USA. Dat moet van stonde af aan duidelijk gemaakt worden aan Washington. En dat gaat Trump natuurlijk niet leuk vinden. Merz zal het toch moeten aanzeggen. Want u en ik zien dat Schoof als gastheer niet doen. Dat vindt Rutte niet goed. En Schoof was, ook als almachtig topambtenaar, nu eenmaal de ledenpop van Rutte. Die trok aan de touwtjes. En daarop is Schoof afgericht. Daarom werd hij moeiteloos zo hoog. En zo lang. Ik zeg; het EDG-Leger moet met iedere blok kunnen pakteren met het oog op de West-Europese Veiligheid. Die een andere blijkt te zijn dan de Veiligheid van MAGAUSA. Als u begrijpt wat ik bedoel. MAGAUSA heeft besloten dat zijn veiligheid elders is belegd. Het EDG-commando sluit niemand uit.

Zelfs niet de Russische Federatie. Al lijkt dat op dit moment bepaald niet tot de waarschijnlijkheden te behoren. De wereld is nu geopolitiek op drift. Europa kan niet voorzien waar het over een decennium in deze maalstroom zal staan, geopolitiek gezien.. Steeds moet bij deze arrangementen worden beklemtoond dat de Europese Unie géén militair bondgenootschap is en dat ook niet ondershands kan worden. En evenmin een collectieve veiligheidsorganisatie, zoals de Volkenbond dat destijds tussen 1920-1936 beoogde te zijn, blijkens de considerans van haar toch uitvoerige Statuut. Andermaal zij eraan herinnerd dat deze Volkenbond opende met uitsluitingen, zoals die van Duitsland en Rusland en dat die Bond tot haar schade en haar schande daar noodgedwongen op terug is moeten komen. Bij Duitsland al in 1925 en bij Rusland uiteindelijk in 1934, omdat nazi-Duitsland overduidelijk weer verviel in de oude agressie-politiek die ook Keizerlijk Duitsland sedert het verlopen van het Rückversicherungsvertrag — het Herverzekeringsverdrag —  in 1890 met Tsaristisch Rusland zo deerlijk had missierd. Want fraai was het allemaal niet wat die oude Bismarck allemaal stiekem had bekokstoofd, dat wist die schavuit ook best.

En hier gold het toch een hoeksteen van Bismarcks buitenlandpolitiek voor Keizerlijk Duitsland. Bismarck wilde Rusland niet als vijand – Bismarck wilde geen vijanden omdat hij oorlogen in het algemeen wilde voorkomen, zie het Congres van Berlijn in 1878 – en daarom besloot hij de Russen het “Herverzekeringsverdrag” aan te bieden, waarin hij de Duitse neutraliteit beloofde indien Rusland aangevallen zou worden door Oostenrijk-Hongarije. Dit verdrag ontstond in 1887 nadat Rusland uit de Driekeizerbond stapte. Bismarck hield dit verdrag verborgen voor Oostenrijk-Hongarije. Het Herverzekeringsverdrag liep stilzwijgend  af in 1890, toen Bismarck van het toneel verdween en Duitsland onder keizer Wilhelm II ervan afzag het verdrag te verlengen. Wilhelm II zag daarvan af op advies van de nieuwe rijkskanselier, Von Caprivi. Aan het Herverzekeringsverdrag was namelijk een geheime clausule verbonden dat Duitsland neutraal zou blijven, indien Rusland het Ottomaanse Rijk zou aanvallen om de Dardanellen te veroveren. Von Bismarck heeft meteen aangegeven, dat nu Duitsland bloot gesteld zou gaan worden aan een twee fronten-oorlog. Die het zeker zou verliezen. Een front in Frankrijk. En een in Oost-Pruisen. En dat Frankrijk wel zou bewerkstelligen dat deze tweefrontenoorlog zou uitbreken. Iets wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden in die broeihete Augustusdagen toen de Europese Elite lag te zonnen aan de Noordzeekusten, ook die in Nederland. De zon koesterend die op de 24 en de 25e juni dezer ook de NAVO verwarmen gaat. Tenzij een aanslag dat verhindert. En dat is iets waarop een aanmerkelijke kans bestaat. Aanslagen, je kunt ze niet regisserend voorkomen. Niet op zeker.

En zo was het. Destijds. Toen Europa dacht dat het machtig was. In die chaotische maar stralende augustus 1914. Frankrijk kreeg Rusland zo gek dat het vervroegd totaal mobiliseerde. Tegen Duitsland. Dat had Berlijn waarachtig niet voorzien. Toen de Eerste Wereldoorlog begon, bleek het niet verlengen van het Herverzekeringsverdrag een kolossale misrekening. Italië liep over naar de geallieerden en ook Rusland sloot zich hierbij aan door verdragen te sluiten met Engeland en Frankrijk, waardoor de Entente ontstond. De beslissende stap vond plaats in 1892, toen Rusland en Frankrijk een geheime militaire conventie sloten op grond waarvan Frankrijk en Rusland zich verplichtten te mobiliseren tegen Duitsland indien Duitsland, Oostenrijk-Hongarije of Italië, om welke reden ook, zouden mobiliseren. Dit was een zeer agressief verdrag en duidelijk gericht tegen Duitsland, aangezien Rusland wanneer het maar wilde een conflict in de Balkan uit kon lokken door Servië te steunen, waarna Oostenrijk-Hongarije moest mobiliseren. Zelfs als Duitsland niet mobiliseerde zou het leger van Frankrijk 1.300.000 man bedragen en Parijs zou het naar de Duitse grens sturen, dat van Rusland 700.000 a 800.000 en de Tsaar Nicolaas II zou het ook naar de grens met Duitsland sturen. Het was pure autogenocide. Maar daar heeft de regerende elite geen bezwaar tegen. Zolang ze zelf maar niet naar het front hoeft. Juist dan.

De wereld is nu volkomen onoverzichtelijk wat betreft de blokvormingen en dat zal zo blijven. Een goed politicus zegt dat: zeg nooit nooit. Dat zei Bismarck dan ook niet. Ook al beveel ik die IJzeren Kanselier niet aan. Zelfs niet in uw nagedachtenis. Niet voor de verlening van kort krediet noch voor staatsmanswijsheid in het haalbare vlak, al dacht Otto daar zelf anders over. Héél anders.