De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. Bij ons op de lagere school en de middelbare school, die oer-katholiek waren, werd deze verwachtingsvolle periode aanvankelijk intens gevierd. Na 1968 ineens niet meer. Dat was het jaar van de academische revolten, waarin leerlingen en studenten niet alleen inspraak eisten in het onderwijsprogramma maar in de vaststelling van de exameneisen. Toen waren verwachtingen te subtiel om publiek in overweging te komen. Het ging om arbeiderseisen van de verdrukte massa’s, aldus de studenten en leerlingen op ons gymnasium. Christus gold als een onbeholpen acterende Ché Guevara. En die hanteerde kalasnikows, de AK47. En geen aanroepingen. Dus toen was die advent maatschappijbevestigend. De naam advent, inmiddels, komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest.
Het Liturgisch jaar begint na de grote groene tijd door het jaar met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de eerste zondag na 26 november Sint-Siricius en eindigt op 24 december. Dus op Kerstavond bij het liturgisch dagafsluitingsgebed. De aankondiging van het lichtend heil. In ieder ontvankelijk mensenleven. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar deze periode telt wel altijd vier zondagen.
In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst (Rorate) branden dan alle kaarsen. Dat was nog eens een klaagzang, dat rorate. Ik denk er nog met weemoed aan. Ons mannenkoor zong het fraai. En moeilijk is het niet. Die zang. Wel de verwachting. Nonnen kwamen daar niet mee uit, als je het mij vraagt. Luister naar https://www.youtube.com/watch?v=hlSdDSZcajA
In de Rooms-Katholieke Kerk en ook de Anglicaanse en Oud-Katholieke Kerken: vanaf 17 december tot 24 december wordt de kerstnoveen gehouden. Er zijn dan geen gedachtenissen van heiligen en het dragen van paarse gewaden is verplicht voorgeschreven. Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Op de derde zondag van de advent, zondag Gaudete, kan de kleur roze gebruikt worden om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven.
In veel protestantse kerken wordt op de zondag vóór Advent, dus de laatste zondag van het kerkelijk jaar, Eeuwigheidszondag (Saecula Saeculorum) gevierd, waarbij de overledenen herdacht worden.