Lees nu eens wat de mainstream media ons voorhouden over wat Het Kremlin op dit moment allemaal weer beraamt. De Russische president Vladimir Poetin liet dinsdag 11 maart 2025 weten dat hij wel wat ziet in een wapenstilstand met Oekraïne, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat dunkt mij normaal, want daar zijn dergelijke onderhandelingen voor. Maar nee, zeggen de experts die steeds weer door die media geraadpleegd worden, Het Westen wordt nu echt belazerd.
Dat lijkt een vertragingstactiek, zeggen die experts . En ze krijgen de ruimte. “Hij voert een toneelstuk op.” “Poetin hanteert met zijn verschillende vragen over het bestand een beproefde vertragingstactiek”, zegt defensie-expert Patrick Bolder. Dat beaamt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en Politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Als Poetin zegt dat hij op bepaalde punten verduidelijking wil, dan moet je dat interpreteren als tijdrekken.” Dat doet de Russische president niet zonder reden, stellen de experts. “Donald Trump en zijn team hebben laten zien dat ze toegeeflijk zijn richting Rusland”, zegt Bolder. Ik dacht eigenlijk dat je alleen zo onderhandelingen kan beginnen. Als je meteen zegt: met mij valt niet te praten, kom je nergens. Maar dat zie ik dus verkeerd.
Zo zei de Amerikaanse defensieminister Pete Hegseth vorige maand dat Oekraïne het NAVO-lidmaatschap uit zijn hoofd moet zetten. Hetzelfde geldt voor teruggave van Oekraïens grondgebied dat door de Russen is ingenomen. ‘Poetin heeft niet alleen vragen, maar ook eisen’. “Poetin heeft al veel voor elkaar gekregen. Door nu op de rem te trappen en een gesprek met Trump te zoeken, probeert hij extra voordelen te scoren”, zegt Timothy Ash. Hij is verbonden aan de Rusland- en Eurazië-afdeling van denktank Chatham House. Het is volgens Ash nu vooral de vraag of Trump daar in zal trappen. Zo staat en luidt het in de commentaren. Kijkers en lezers vrezen nu, dat Trump Putin niet dóór heeft. Trump ziet niet met wat voor duivel hij te doen heeft. Een Beëlzebub. Die nog slagen om de arm houdt ook.
Daarnaast zeggen die experts dat Poetin niet alleen vragen heeft, maar ook eisen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Rusland niet wil dat Oekraïne militaire steun krijgt tijdens het door de USA voorgestelde dertigdaagse bestand. Ook zou Oekraïne in die periode geen soldaten op de been mogen brengen.
De Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne werd juist hervat nadat Kyiv akkoord was gegaan met het Amerikaanse voorstel voor een bestand. “Waar Zelensky het mes op de keel kreeg, lijkt Poetin onderhandelingsruimte te krijgen”, zegt Ash. Kyiv zal niet akkoord gaan met een nieuwe pauze in de aanvoer van militaire steun, zeggen Ash en Van Koningsbrugge. Dat levert waarschijnlijk nieuwe complicaties op, en daarmee meer tijdwinst voor Rusland.
Eerder zeiden andere experts ook al dat Poetin een bestand waarschijnlijk alleen zal gebruiken als “strategische pauze”. De vertragingstactiek van Rusland komt volgens de experts ook tot uiting in de uitspraak van Poetin dat een bestand moet resulteren in langdurige vrede, en dat de onderliggende oorzaken van het conflict moeten worden weggenomen.”Dat zou betekenen dat Oekraïne zich niet mag bewapenen, dat Kyiv hele provincies moet afstaan, en dat er geen Europese vredesmacht in het land mag komen”, zegt Bolder. “Veel van de ‘onderliggende oorzaken’ die Moskou ziet, zullen nooit worden weggenomen.” Volgens Van Koningsbrugge toont Poetin zich welwillend, terwijl hij dat eigenlijk niet is. “Poetin wil alleen vrede onder zijn voorwaarden”, zegt de expert. Bolder stelt dat de Russische president daarom vooral een toneelstuk opvoert. Hij lokt Trump via listen in een val. Hij legt de bal zomaar bij Trump. Het is een schande! Ja, Putin is gek. Snap je?
Veel zal volgens Van Koningsbrugge nu afhangen van Trump. “Hij zal moeten kiezen welk land onder druk wordt gezet. Óf hij duwt het bestand door de strot bij Rusland onder dreiging van economische sancties. Óf hij doet dat bij Oekraïne, dat nóg meer water bij de wijn zal moeten doen.” Vorige week dreigde Trump op zijn socialemediaplatform Truth Social met “grootschalige” sancties voor Moskou. Financiënminister Scott Bessent onderstreepte de sanctiebereidheid van Washington donderdag nog. Dat lijkt toch geen goed startpunt voor deze wapenstilstandsgesprekken. Dat lijkt wat op chantage. En zal Rusland daarvan onder de indruk zijn, als het zelf niet anders doet, zoals deze experts beweren? Bolder verwacht niet dat Poetin heel erg onder de indruk is van het dreigement van Trump. “Rusland heeft de afgelopen twee jaar talloze sancties aan de broek gekregen, maar die hebben Moskou er niet van weerhouden om de oorlog te vervolgen.” Ook dat wijst op een nefaste houding van Het Kremlin. Aldus de experts. Het is maar een greep.