Haagse Kerstmarkt 2023 III

De verkoper krijgt het nu wat benauwd. Zijn vakkunde staat op het spel. Nee, die engelen hanteerden geen verlostang, maar ze zóngen, dat doen engelen altijd. Maria had de krampen, en de engelen zongen dat ze flink moest doorzetten, begrijp je? De beeldslijter pakt nu een beeld van een gestalte, die als het ware genderneutraal is. Deze engel leidde het engelenkoor, dat ried dat Maria maar flink moest persen. Het was een hoofdengel, daarom is dit beeld wat groter en het heeft een banderolle, zie je wel? Daarop staat wat de engelen zingen moesten bij de baringsweën. Het meisje leest haperend, terwijl de menigte achteloos voorbijdringt, nauwkeurig op wat op de rol staat: GLORIA IN EXCELSIS DEO.

Het blijft even stil, maar dan komt de onvermijdelijke deemoedige vraag: wat betekent dat dan, mijnheer? De uitbater kijkt hulpzoekend het zwerk in. Dat betekent, brengt hij uit — hij komt, dat blijkt uit zinsbouw, dictie en modulatie, overduidelijk uit de achterhoek — dat Maria hem maar flink van katoen moest geven. Het is Arabisch, weet je wel. Maria was immers een vrouw uit het Midden-Oosten. Ze sprak geen Nederlands en ook geen Engels. Ze sprak Hebreeuws of zoiets, nou ja, je weet wel wat ze in die landen spreken, begrijp je wel. Dat gerochel van die Palestijn’n, daar mot je maer an denke! Een gewoon mens verstaat dat niet, maar wat ze bij HAMAS spreek’n.

“Zoals in Syrië?” stelt het kind vragenderwijs vast, want thuis kijken ze naar het journaal. “Zeker, zoals in Syrië.”, aldus de Achterhoeker die zijn verkooppraatje steeds ingewikkelder hoort worden. Maar wie leugens vertelt moet erbij blijven, zeker in de donkere dagen van kerstmis. Dus Jezus kwam uit Maria en de engelen kwamen met etenswaren van de Verenigde Naties en daarom kwamen ze door de lucht vliegen, aldus het kind dat hom of kuit wil hebben. De verkoper beaamt dat, want hij ziet vader de portemonnee trekken: die gaat een hele personeelsbezetting voor het stalletje kopen. Deden Nederlandse soldaten óók mee, wil de kleine meid nog weten. Zeker, aldus de standhouder, die de verkoop nu subiet bevredigend wil afronden. Die Nederlanders hielpen de mensen bij hun verhuizingen omdat ze anders uit hun wijken gebombardeerd werden zoals in de Gazastrook, begrijp-ie wel?

“Vond Rutte dat goed?” aldus de kleine. Ze kijken thuis echt goed naar het NPO-journaal, dat staat vast. “Ja, Rutte vond het prachtig, hij ontbood de boeren op het Catshuis en zei ze dat ze veel eten naar het stalletje moesten sturen via de engelen” improviseert de Achterhoeker, want er komen net enkele tractoren voorbij gedreund.  Rutte wil de hele wereld beschermen tegen stoute mensen die kinder’n kwaed willen. Daarom moet hij ook de baas van de NAVO worden. Nederlanders willen dat graag en hij is een goeie vent, hij houdt ook van Jezus. En hij heeft ook een stalletje thuis, improviseert de verkoper uit de losse pols die het echte handelsgambiet verraadt. Trouwens, Rutte komt vaak op deze kerstmarkt en draagt dan gympen. Het is dus een goeie vent. Echt wel.  En iedereen krijgt dan een hand en hij lacht ook naar kinderen, al is hij demissionair minister-president.  En hij doet dan net of hij heel gewoon is. Dat vindt Jezus mooi. En Nederlanders ook, dat moet je niet uitvlakk’n.

“Pap, jij moet op Rutte stemmen hoor en niet op Jesse Klaver” komt het kind, berispend naar haar vader opziend die net zijn creditkaarten uit hun gleufjes staat te trekken. “Ik stem op Rutte, diertje van mij”, klinkt het verstrooid vanuit den hoge, want de kaarten zitten nogal vast en de kopers dringen op. Zo heeft het evangelie nog steeds betekenis voor het leven van alledag. Huub Oosterhuis legt het je uit. En die heeft ervoor gestudeerd. Daar gaat Huub ook in de hemel mee door. Want daar zit Huub nu. Dat dacht u wel. Omdat Jezus daar tenslotte ook zit. Huub legt hem uit hoe dat zat, met de kribbe en die engelen en zo. Want Jezus was in Bethlehem ook enigszins de weg kwijtgeraakt. En er was geen verkoper uit de Achterhoek die hem wegwijs maakte. Dat kon je later ook verrekte goed merken.  Als die er wel was geweest, dan was het met Jezus heel anders afgelopen.