Sint Augustinus had in zijn jaren dat hij zoekende was naar zingeving voor zijn hoogstpersoonlijk stoffelijk bestaan veel te maken met het wereldbeeld van zekere Mani. Een vage figuur die meende dat het historisch voorhandene polair geordend was in twee gesteldheden: het Goede en Het Kwade, of het Donkere en Het Lichte of Het Hogere en Het Lage. Tegengesteldheden dus, verwikkeld in concurrentie leidend naar een eindstrijd. Deze twee zijnswijzen – het is allemaal nogal schimmig – maakten onderling flink kortsluiting. Een gespannen geschiedenis, die toch Heil zou teweegbrengen aan de daarvoor ontvankelijke mens. Die zou zijn “Hogere IK” moeten leren kennen. En de instructies van dat EGO moeten volgen.
Mani vond dat hij dat zelf heel goed deed, dat hij daardoor een ingestort charisma had gekregen waardoor hij mocht prediken. En dat deed hij met verve. Net als Lou de Palingboer en Johan Maasbach. Het was een boodschap die simpel en dus aantrekkelijk was: het Goede zou overwinnen als de meerderheid der mensheid maar wilde. Mani wist de weg. Hij was de Verlosser. Jesus wou dat ook zijn. Maar die zat er naast. Jammer. Het verdelen van de wereld in Goede en Kwade krachten en hypertensies is overzichtelijk. En dus aantrekkelijk. Het Westen doet dat dus met persistentie sedert de negentiende eeuw. Het is, net als Mani, zelf Goed. Uiteraard. De rest is Slecht. En dat is toevallig Het Oosten, Nabij, Midden en Verre. Lees het Long Telegram van George Kennan. En dan heb je een op de Koude Oorlog 1948=-1972 afgestemde Maneïchistische wereldvisie. Die nu herleeft. Omdat de elite, hoe is het mogelijk, in Het Westen echt wel aan de Goede Kant staat. Jammer dat de rest dat niet wil. Trump betreurt dat ook. En hij waarschuwt dus De Slechten. Hij zal ze de Hel laten ervaren als ze niet goed willen zijn.
Die Mani (Perzisch: مانی Māni, Syrisch: ܡܐܢܝ Chinees 摩尼 Móní, Latijn, Manes Grieks: Μάνης) (ca. 216–276) was de grondlegger van het manicheïsme, een religie waarbij de verwerving van gnosis – kennis over de wereldverhouding tussen Goed en Kwaad en de Heilsgeschiedenis — centraal stond. Het ontstond korte tijd na andere religieuze bewegingen waarin gnosis eveneens centraal stond, zoals de gnostiek, hermetisme en ongeveer gelijktijdig met het mandeïsme. Mani heeft meerdere invloeden in zijn leer verwerkt, maar in de eenentwintigste eeuw is er consensus op het vakgebied dat de belangrijkste wortels van het manicheïsme in de christelijke gnosis liggen. In de uitgave van de Keulse Mani-Codex wordt gesteld dat het manicheïsme beschouwd kan worden ‘als de belangrijkste uitdrukkingsvorm van de gnostiek. Het klinkt allemaal geweldig mythisch en je moet er ascetisch op studeren. Maar die je dat, dan héb je ook wat. Want je volgt de parakleet uit het Nieuwe Testament: de Vertrooster, die door Jezus was voorzegd: “Ik heb jullie nog veel meer te zeggen, maar jullie kunnen het nog niet verdragen. De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar hij zal zeggen wat hij hoort en jullie bekendmaken wat komen gaat. Door jullie bekend te maken wat hij van mij heeft, zal hij mij eren. Alles wat van de Vader is, is van mij — daarom heb ik gezegd dat hij alles wat hij jullie bekend zal maken van mij heeft.” (Johannes 16:12-15)
Op latere leeftijd kwam Mani met de conclusie dat verlossing kon worden bereikt door middel van educatie, vegetarisme, vasten en kuisheid. Hij zag zichzelf als de laatste profeet. De andere profeten waren Seth, Noach, Abraham, Sem, Nikotheos, Henoch, Zarathustra, Boeddha en Jezus. Mani presenteerde zichzelf als een verlosser en apostel van Jezus Christus. Hij werd onder meer door Marcion en Bardesanes geïnspireerd. Hij schreef zeven heilige boeken in het Syrisch (Oostaramees) en één, de Shaburagan, in het Middelperzisch.
Mani overhandigde 9 april 243 sjah Sjapoer I zijn Shaburagan. Zijn belangrijkste boek was het (semi-canonieke) geïllustreerde Arjang (Ardhang, Het Beeld). Hiervan zult u weinig begrijpen. Maar als u het nu maar gewoon gelooft, dan komt u er wel. Putin nu is Slecht. Dat begrijpt u wel. En als we het daar nu maar over eens zijn, dan komen we er allemáál wel. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als we alvast de universele hoogstpersoonlijke militaire dienstplicht herstellen in Nederland. Die dienstplichtigen kunnen dan Het Goede verspreiden. En dus Het Kwade terugdringen. Begrijpt u wel? Niet fluisteren, daarachter in de rangen.