Peter zag de Oostzee als de binnenzee van Rusland. Hij wilde daarom de bijstand van de Republiek, maar nu die weigerde, viel hij, na terugkeer, de Zweden aan. Die hadden de oostelijke oksel van die binnenzee bezet. Hij verjoeg hen uit het Baltisch gebied. Hij stichtte een Navigatieschool en een Zeevaartacademie. Omdat verschillende scheepstermen onbekend waren, zijn de Nederlandse termen nu ook de Russische geworden. Een bekend voorbeeld is de boegspriet. Karel XII van Zweden trachtte Peter te verslaan, maar deze kon ook maritiem thans de Scandinavische koning verslaan.
Ook toen Karel Rusland binnen viel met het oogmerk door te stoten tot aan de Zwarte Zee. Een waanzinnige expeditie. Nu nog gist men wat Karel XII eigenlijk wilde in dit gebied. Daar waren de Ottomanen al eeuwen de baas. Onmogelijk te verslaan door Karel. Ook, op dat moment, nog niet door Peter die Karel deed achtervolgen. In chaotische uitvallen van Peters ruiterij. Een actie, die de Ottomanen goed uitkwam. Merkwaardig. Zij waren de aartsvijanden van Peter.
Ook deze Ottomanen en hun hulptroepen, vaak aangevoerd door Janitsaren, wist Peter met zijn nieuwe vloot te verslaan en aldus kon hij de noordoostelijke kusten in het Zwarte Zeegebied tijdelijk bevrijden van de Ottomanen en hun bezetting. Het ging om zuidelijk Ukraïne, de Noordelijke Kaukasus en de Krim, oorden, die Istanbul alleen via terreur wist te bedwingen en toneel van voortdurende guerrilla’s. Gedurende de Russisch-Turkse Oorlog van 1768 tot 1774 veroverden de Russische troepen uiteindelijk de Krim. Deze bezitsverwerving werd bij vredesregeling erkend. Hier voerde Tsarina Catharina II uit wat Peter besloten had.
Ook met het oog op warmwaterhavens. In de herfst van 1782 gingen de eerste Russische schepen, de fregatten Chrabry en Ostrorógny, voor anker nabij Achtiar, een oude Krim-Tataarse nederzetting. De Krim werd op 19 april 1783 door Rusland geannexeerd. Op 3 juni 1783 werd op deze plaats de stad gesticht. Deze militaire vesting heette aanvankelijk nog Achtiar. Maar wegens logistieke problemen kon Rusland in het kustgebied nimmer een effectieve bezettingsmacht legeren. Dat zou zo blijven. Te lange en te kwetsbare aanvoerlijnen. Dat zou ook de tragiek blijken in de Krimoorlog van 1854.
De Krim kon pas in de achttiende eeuw effectief door Rusland ingelijfd worden, maar de status ervan bleef onzeker. Niettemin was Rusland wel in staat een Zwarte Zeevloot te doen stationeren. De regio bleef echter bewoond door een mengeling van volkeren die weinig van elkaar moesten hebben. Maar voor Peter was dat niet interessant. Voor zijn opvolgers op de troon evenmin. Poetin deelt diens obsessie met een transoceanische maritieme politiek en wil dus warmwaterhavens hebben die deze realistisch maken. Sebastopol en Odessa moeten daartoe dienen, want Het Westen kan De Sont te makkelijk blokkeren. Terwijl Vladivostok nooit volledig ijsvrij is en te makkelijk geïsoleerd kan worden door de Chinezen of Japan.