Transit via narcostaat Nederland

Waarom heeft Duitsland, onze Oosterbuur, nu zo’n belangstelling voor de illegalen die via Nederland alsnog proberen de gemeenschappelijke rechtsruimte binnen te komen van de Europese Unie? Dat hangt samen met de reputatie die Nederland intussen mondiaal verworven heeft als flexibele narcostaat. Via de internationale zeehavens van Nederland valt het gemakkelijk om Colombiaanse coke verder dóór te zetten naar Centraal Europa en vandaar verder naar de Kaspische Zee, waarbij drugsbazen in de Nederlandse Antillen opererend schatten weten te vergaren op relatief gemakkelijke wijze met onversneden Colombiaanse witte coke. Die op dit moment astronomische maktwaarden kan bereiken.

Aruba ligt, om maar eens iets te noemen, op een gering aantal zeemijlen van het Zuid-Amerikaanse continent. Met eenvoudige snelle bootjes kan op dat eiland aan de zuidkusten deze drug aangeland worden. Via de havens op dat eiland kan zonder overheidstussenkomst verladen worden. Wie vervolgens terecht weet te komen in het Europoortgebied via de normale Panama-beurtvaart heeft verder deel aan de privileges die de Herziene Rijnvaartakte van Mannheim het Rijnvaartbeurtschip weet te bieden: vrijheid van tussentijdse visitatie.

Wie maar blijft dóórvaren via het Rijn/Donaukanaal blijft deze immuniteiten genieten. De drugs moeten in Rotterdam doorgezet worden op de Rijnvaarder, maar in het Coolhavengebied is dat ook weer geen probleem. Daarbij zijn illegalen de meest uitgelezen uithalers en doorzetters, wanneer ze zware schulden hebben bij internationale mensensmokkelaars. Vanwege de verschuldigde overtochtgelden. Wordt de illegaal aangehouden, wel, hij houdt zijn mond wel. Want de criminele organisaties weten zijn familieleden echt wel te vinden als gijzelaars. Zo heeft Centraal Europa deel aan het transcontinentaal drugscircuit. Dat winsten belooft, die men zich nauwelijks voor kan stellen. Voor Duitsland als Rijnoeverstaat dweilen met de kraan open.

Het Openbaar Ministerie (OM) startte samen met de Koninklijke Marechaussee een nieuw onderzoek naar geweld tegen Afrikaanse vluchtelingen die onderweg zijn naar Europa. Vaak worden ze opgesloten in kampen en moeten ze hoge prijzen betalen om door te kunnen reizen. Volgens het OM en de marechaussee blijkt dat migranten die op weg zijn naar Europa, nog steeds getroffen worden door veel geweld, vooral in Soedan en Libië. “In deze landen worden duizenden mensen opgesloten in martelkampen. Ze mogen pas verder reizen als familieleden flink betalen. Niet zelden vindt hierbij grof geweld plaats”, meldt de marechaussee.

Het onderzoek richt zich op criminele netwerken rondom mensensmokkel via de zogeheten Centraal-Mediterrane Route. Die route wordt gebruikt door vluchtelingen die bijvoorbeeld vanuit Eritrea naar Europa gaan. Volgens het OM persen criminele organisaties migranten sinds 2016 af. Daarbij worden mensen op “gruwelijke wijze mishandeld”. Het was dus al langer duidelijk dat er sprake was van geweld tegen migranten. Zo bleek uit een onderzoek van het programma Nieuwsuur dat er een “internationaal mensensmokkelnetwerk” is waarin tegen “duizenden vluchtende Eritreeërs geweld werd gebruikt”. Zij werden “mishandeld, opgesloten en afgeperst”. Het OM nam 191 verklaringen af van getuigen. Uit dat onderzoek bleek dat de misdrijven ook in Nederland spelen.  Onder de supervisie van een te Birmingham gevestigd syndicaat.

 

Daar, in Nederland, worden de fysieke voorbereidingen getroffen en daar worden de deelnemers geworven. Mensensmokkelaars werken samen met mensen in Nederland. Daarom doet het Nederlandse OM onderzoek. Want hier ligt de link met Nederlandse netwerken. Hoe druk deze transitroute is en met welke gevolgen voor de drugsmarkt in Centraal-Europa komt nu, sedert de herstelde Duitse binnengrenscontroles, navrant aan het licht. En ook dat zet de betrekkingen met onze oosterburen onder toenemende druk.

 

Het OM verdenkt een veertigjarige man uit Eritrea ervan een rol te spelen in die zaak. Hij werd door Ethiopië uitgeleverd aan ons land. Hij is vermoedelijk “een van de twee leiders van een zeer gewelddadige bende”. Het duurt naar verwachting nog maanden voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Een vermeende andere leider van de groep, ook uit Eritrea, zit vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.