Goor duikt op

Er is nu een milde, ontvankelijke en genuanceerde avondstemming nedergedaald onder deze raad van onbenoemde ouden. Men poneert het haarscherp. Men staat verbluft over elkaars diepere inzicht, mensenkennis en empathisch vermogen. En men constateert, nadat het volgende rondje is aangerukt, dat men het alles bij elkaar niet slecht gedaan heeft, zijn leven lang. Men had het zich destijds, toen men jong was, anders voorgesteld. Maar alla. Het had slechter gekund. Veel slechter. Dit is het moment waarop Goor ineens opduikt, een hondsvis in een vijver vol goudkarpers. Hij woont vlak bij het Voorhout.


Goor heeft de middagzon doorstoven  uitgezeten in en aan de Denneweg, waar de beau monde van Den Haag loopt te flaneren. Maar nu, nu de deemstering zich doet gelden en de zon in kracht afneemt, heeft Goor behoefte aan een opwekkende gedachtenwisseling. Een, waarbij ook zijn loopbaan thematisch indringend besproken kan worden aan de hand van het schalenoverzicht bij de Rijksoverheid dat Goor destijds, bij het intreden binnen het ambtenarendom, aan de binnenkant van zijn kastdeuren heeft gepunaiserd. Dat was voor een van daadkracht bruisende Goor een leidraad. Die gaf houvast op momenten van deerlijke inkeer en milde weemoed, die niemand kan verklaren, maar die komt, wanneer men ’s avonds slapen gaat.

Dit is zulk een moment, hier bij de herdenkingsbank van koningin Emma, geschonken door het Groot-Oosten van de Vrijmetselarij in Nederland. Goor gaat kreunend zitten, want ook hij is een ouwe knoest, zij het één, verrassenderwijs, met de rode pantalon die de Benoordenhouter zo pleegt te sieren. En ook Goor voelt dat wij in een beslissend tijdsgewricht verkeren. Zeker. De wereld van morgen zal niet die van gisteren zijn. Dat om mee te beginnen. Belze Gerrit zet net uiteen wat wij moeten denken van de heer van Drimmelen die Sigrid Kaag heeft binnengehaald bij D66. Van Drimmelen, met het intellectuele hoofd en het slimme brilletje dat wij deze dag op velerlei aangezichten zagen glinsteren bij mannen die ook Macher zijn of althans dat hopen te worden.


Gerrit heeft het achterliggend strategisch concept dat de VVD heeft ontwikkeld om D66 tijdelijk in de schaduw te zetten in kaart gebracht. Gerrit licht het meesterlijk toe, jammer, dat vinden we allemaal, dat Gerrit niet in de Tweede Kamer zit. Goor, die zijn ambtelijke loopbaan is begonnen als vehement PVDA-er – dat was destijds de beste ambtelijke opstap – vindt dat Gerrit het sociaal-democratische aspect onderbelicht laat in deze analyse. Sorry, dat hij Gerrit dus even onderbreekt. Goor meent, dat men het kamerbreed moet zijn, dat deed hij óók destijds toen hij nog deel uitmaakte van het bureau Secretaris-Generaal van Binnenlandse Zaken. Wiegel was toen minister. En met Wiegel kon Goor opperbest overweg.

Van Wiegel heeft Goor destijds al vernomen dat de PVDA en D66 op den duur concurrenten zouden worden. De VVD zou ze tegen elkaar tot verlammends toe uitspelen. En de VVD zou winnen, mits de lijn-Van Riel maar werd aangehouden. Dat kan Goor toelichten. En dat doet hij. Uitvoerig. Want de markt wordt rammelend door de gemeentelijke beambten afgebroken en planken vallen dreunend neer op de stofomwolkte binnenbaan van het Voorhout. Er is geen publiek meer, laat staan dat daartussen nog jonge meiden ronddartelen. Het wordt ook wat kouder nu. Je kan merken dat de ijsheiligen nog maar net vertrokken zijn.


We krijgen het koud aan onze zwaar versleten achtersten. Vuurwater zou goed doen. Maar velen moeten nog heel ver rijden. Dus die inname is verlokkelijk, maar niet geraden. Goor vertelt net dat mannetje Pechtold ook zijn leuter nooit in zijn broek kon houden maar dat de VVD dat mede wilde toedekken in het nationale belang. Dat stond destijds acuut op het spel. Goor heeft daarover de saillantste details paraat. Staatsgeheim, eigenlijk. Dat horen deze ouden dan de volgende keer wel. Bij snackcar “De Vrijheid” op het eerste viaduct van de Utrechtse Baan schijnen toch weer de beproefde garnalenkroketten in het vet te spartelen. Dat moet dus levensfeitelijk worden vastgesteld. Die lijn-Van Riel, die komt later wel.