Putinisten versus Het Westen

Nadat in februari 2014 de pro-Russische Ukraïnse president Viktor Janoekovytsj in februari werd afgezet tijdens de Revolutie van de Nationale Waardigheid in Kiev en uiteindelijk opgevolgd werd door Zelensky loopt door de Nederlandse politiek een vreemdsoortige demarcatielijn. Die tussen Putinisten en de rest van de personen in het Nederlandse politieke speelveld. Wie onvoorwaardelijk vóór Zelensky is, is Goed. Wie dat niet is, is Slecht.  Het is een fijne tweedeling.

Ze beantwoordt aan de diepste menselijke zielenroerselen. De Manicheïstische.  De verdeling van de stoffelijke werkelijkheid in Goede en Kwade krachten, zoals die tussen de Aartsengelen onder aanvoering van Gabriël met het Vlammende Zwaard en de andere Engelen, machten, krachten, cherubijnen en serafijnen onder de Aartsengel Lucifer. Die oorspronkelijk óók Gods Troon bewaakte, maar ineens uit pure eigenbaat Gods soevereiniteit wangunstig betwistte. Zie de Blogs gewijd aan dit thema hierboven.  https://gerardstrijards.nl/pummeltjes-manicheisme/

Wie bij Zelensky kanttekeningen heeft, al zijn het summiere, is daarom Slecht. Aartsslecht. Zelensky zette een interne burgeroorlog aan, die zich uitbreidde tot een gewapend conflict. Mede gericht tegen Russen die in de Ukraine al jaren woonden.  De destabilisatie die volgde was uiteraard Slecht en speelde Het Kremlin in de kaart.  Veel Nederlanders wisten daar nu ineens alles van, reeds omdat ze zielsmatig goed waren. Ze waren dus ideëel verbonden met iedereen die tegen die Ukraïnse Russen waren, wat hun motieven ook mochten zijn. Nederland reageerde vervolgens ook op de maandenlange prowesterse Euromaidan-protesten en de annexatie van de Krim door Rusland.

Het schaarde zich aan de kant van de anti-Putinisten, wat hun motieven ook mochten zijn, want al begreep men die beweeggronden niet, ze waren Goed. Overzichtelijk was het zonder meer. Omdat er steun kwam voor deze vaderlandslievende Ukraïners kreeg het interne gewapende conflict internationale vleugels.  Het werd waarachtig een oorlog. Tussen de Russische Federatie en de Ukraïners, maar eigenlijk Het Westen.

Dit leidde vervolgens tot protesten in de voornamelijk Russischtalige oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne. In de Oost-Oekraïense oblasten Donetsk en Loehansk escaleerden de protesten in een openlijk bestendig gewapend conflict. Zulks nadat separatistische rebellen vanaf 6 april 2014 diverse regeringsgebouwen bezetten en de Oekraïense regering in reactie daarop het nationale leger inzette (de ‘Antiterroristische Operatie (ATO)’, later hernoemd tot ‘Joint Forces Operation (JFO)’). De opstandelingen wisten de steden Donetsk en Loehansk in handen te krijgen. En verder ook het gebied ten zuidoosten daarvan tot aan de Russische grens. Daar wisten zij de ‘volksrepubliek Donetsk’ en de ‘volksrepubliek Loegansk’ uit te roepen die, net als de Krim, onderdelen van Rusland zouden moeten worden.

De facto had Oekraïne hier geen gezag meer. De overige gebieden in de Donbas-regio bleven onder het gezag van de Oekraïense overheid. Thierry Baudet was dus Slecht toen hij een referendum bleek te organiseren tegen de toetreding van de staat Ukraïne tot de Europese Unie, onder meer omdat die staat niet ingeboekt kon worden als een rechtsstaat. Omdat Wilders die toetreding evenmin wilde,  was ook hij Slecht, maar dat wisten alle Weldenkende Nederlanders destijds in 2024 al lang. Als ze echt Links waren. En dus Goed. Ja, Wilders deugde niet. Nooit gedaan ook. Slecht als Lucifer.

Want dat was Wilders altijd al geweest. Dat wist iedereen, die aan de Goede Kant stond. En dus Links was. Er waren ineens in 2014 heel veel mensen Linkser dan ooit, toen de Slechten ook nog eens de MH-17-Vlucht uit de lucht schoot. Dat moesten dus Russen zijn geweest, die Slechten. Slechten met wie PVV-ers het wilden houden. Slechter kon niet. Dat wist iedereen. Dat basso continuo-motief gaat nu de komende week aangestreken worden. Zonder Viola da Gamba. Dat komt best uit, nu de Mattheüs Passie uit de lucht is. Net als Vlucht MH-17 overigens. Wilders heeft van die vlucht destijds vast iets gevonden. En misschien zelfs weleens geld gevangen voor een voordracht daarvoor of een reisvergoeding.  Of een hotelticket.  En dat wordt nu opgerakeld.