Bas Haan schreef als onafhankelijk onderzoeksjournalist het openbarende boek “De rekening voor Rutte”. ‘Er is op geen enkele manier een beleid geweest om dingen toe te dekken,’ zegt premier Rutte na het laatste debat over de Teevendeal. Toch leidt juist het stelselmatig toedekken van de waarheid door het kabinet uiteindelijk tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg raakt zo verstrikt in de affaire dat ook zij haar functie neerlegt. Drie afgetreden VVD-ers, door aanhoudend bluffen en liegen over de oude ‘deal’ van Teeven met een drugscrimineel.
Het kabinet onder leiding van premier Rutte degradeert tijdens de bonnetjesaffaire de feiten volkomen ten onrechte, zelfs in strijd met alle taxaties van parlementaire zijde, tot een hinderlijke bijzaak. Minister van Justitie Opstelten begint deerlijk persistent doch inconsistent te liegen, ook in het belang van zijn beschermeling Rutte. En beiden houden elkaar wederkerig in de ban en de onontkoombare waarheid uit het licht der openbaring. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verliest daardoor alle geloofwaardigheid en de positie van de nieuwe VVD-minister Van der Steur komt meermalen in het nauw.
‘Ik zou het morgen zo weer doen,’ zegt Teeven nu nog over zijn deal tegen iedereen die het horen wil. Bij zijn aftreden als staatssecretaris zegt hij: ‘Ik deed het voor volk en vaderland.’
Maar volk en vaderland wisten van niets. En ze weten nog steeds niet alles. Wat was toch het nationaal belang waaraan Teeven steeds weer refereerde maar dat zelfs niet in beginsel gedefinieerd mocht worden? Wat was de waanzinnige rol die de Directeur-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Gerard N. Roes mocht spelen bij de ondervraging van zijn superieur Teeven? Waarom leende deze ambtenaar zich te dezen als zulk een intermediair? Maar men zal de antwoorden nergens geboekstaafd vinden. Niet over de deal, niet over de rol van Rutte, niet over de rol van Van der Steur, en niet over hoe het kabinet nog steeds de waarheid manipuleert. Bas Haan, journalist achter de Teevendeal-affaire, schandvlekt op basis van de feiten de hele doofpot.
De terriër-achtige Nieuwsuur-journalist Bas Haan (1973) werkte ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de NTR. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won hij onder meer de Tegel en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015. Ook eerder onderzoeksjournalistiek werk van hem werd bekroond en hij schreef de bestseller De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld. De waarheid blijkt vaak onwaarschijnlijker dan de meest arglistige leugen. Maar waarom bleef gans Justitie daarachter staan, tegen bewust beter weten aan?