Bas Haan liet er geen misverstand over bestaan, dat Rutte, onze voormalige minister-president wel meer open posten heeft staan op zijn rekening, waarover eigenlijk nader verantwoording moet worden afgelegd. De Teeven-deal is er maar één voorbeeld van. Een van de vele. Rekeningen waarvoor eigenlijk verantwoording moet worden gedragen door Rutte en zijn noodzakelijke staatsrechtelijke deelnemers.
Ik voeg daaraan toe dat deze rekening moet worden opgemaakt ten overstaan van de Hoge Raad der Nederlanden die dan moet optreden als bijzonder hoog College van Staat, dat de integriteit van ’s lands hoogste bestuurders moet borgen via strafvorderlijke procedures terzake van de diverse schendingen van de Grondwet ingevolge de artikelen 116-119 van die Grondwet. De Tweede Kamer heeft in de bonnetjes-affaire meermalen gevraagd om een nadere omschrijving van het staatsbelang dat direct door de Teevendeal zou zijn gediend.
Maar nimmer is de regering-Rutte bereid geweest deze informatie te verschaffen. Dat levert strijd op met artikel 68 van die Grondwet. Vooral omdat de fiscale begunstiging die Teeven Cees H. garandeerde ook nog eens geheel buiten het departement van Financiën om werd geregeld en dus buiten de verantwoordelijkheid om van de direct betrokken portefeuillehouder. Zo zijn er nog veel meer casus waarin Rutte en zijn deelnemers die Grondwet schonden, een Grondwet die ze kennelijk beschouwden als een vrijblijvende regeling van diverse bevoegdheden die niet meer was dan een tijdelijke werkhypothese. Zie de Blogs uit 2023, beginnend met https://gerardstrijards.nl/de-grondslag-van-de-vervolging-van-ministers-voor-hun-ambtsmisdrijven/
Deze vervolgingen zouden moeten starten op basis van door de Tweede Kamer te formuleren inbeschuldigingstellingen, waarbij, om het feitencomplex nader precies te omschrijven, de deelneming van topambtenaren niet buiten beschouwing kan blijven. En het zal verwondering baren hoeveel topambtenaren als deze noodzakelijke deelnemers zijn opgetreden.
Waaronder wellicht ook de huidige premier van het kabinet, dat vak K bezette tijdens de debatten – als men dat vertoon van verbale geweldpleging althans nog zo mag noemen – zal figureren. Purgatie van ons constitutionele systeem dat in alle voegen kreunt en kraakt en steeds meer geloofwaardigheid verliest, vereist dat de trap van boven af geschrobd wordt. De staatsrechtelijke zuiverheid van ons huis der democratie vereist het. En de komkommertijd zal ook gaan uitwijzen, als de resultaten van de al aangespannen onderzoeken blijken, hoe vervuild dat huis inmiddels is.
Het feit dat deze bijzondere procedure bij de Hoge Raad bijna nooit is gebruikt voor schendingen van de Grondwet wist beslist niet uit dat dat huis proper glanst van Spic & Span, het alles reinigende middel uit de zestiger jaren. Al denkt de Raad van de Rechtspraak dat. Het bewijst alleen maar hoezeer de netwerkcorruptie het vuil heeft vastgezet in alle hoeken, gaten, op alle tapijten en lopers.