Sinterklaas intocht te Schipluiden en De Lier 2023

Schipluiden is een knus dorpje in het Zuid-Hollandse Westland. De Lier óók. Het zijn intieme al eeuwenoude woongemeenschappen, met watergangen en weteringen waarover kwakelbruggen, met voor de tijd van het jaar – 18 november – wat hogere waterstanden, waardoor de golfjes die Sints Stoomboot teweegbrengen makkelijk over de oeverranden heenklotsen.

De drommen verrukte kinderen moeten daarom ook met zorg door de ouders in de gaten gehouden worden, wanneer de Goed Heiligman met zijn Moren langzaamaan komt aanvaren, want wanneer de kinderscharen, de Sint verwelkomend, naar vorendrummen om de bisschop die helemaal vanuit Madrid waterrijk Zuid-Holland speciaal aandoet opdat zij hun schoen zullen mogen zetten, hebben de ordehandhavers de handen vol om ervoor te zorgen dat geen der kleinen te water raakt, wanneer de platbodem vol achteruitslaat met alle bruisend schroefwater van dien, teneinde Sint en zijn springende Zwarte Pieten de gelegenheid te geven ordelijk en veilig de kinderen hun pepernoten in de knuisjes te stoppen en een handje te geven.

Het ligt dus voor de hand dat de humanitaire organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) juist deze aanlegplaats en juist deze steigers uitkiest om voor de zoveelste maal krachtig te komen protesteren tegen de aanwezigheid van de traditionele Moren. Vertaald huldigt zij de spreuk dat Zwarte Piet eruit geschopt moet worden. Geschopt. Zij kondigt dat dan ook luidruchtig tevoren aan. Ik zou menen dat een zeker gewelddadig aspect daarvan bezwaarlijk ontkend kan worden.

Met als onontkoombaar gevolg dat via sociale media – waarvan KOZP zich indringend pleegt te bedienen – allerlei verderfelijke relschoppers komen opdagen opdat een tegenactie ontplooid zou kunnen worden. En dat lukt. Zware politiebegeleiding is nu noodzakelijk van Sint, de Pieten en de KZOPers. De Mobiele Eenheid is ter plaatse. Wapenstokken, schilden, steigerende politiepaarden. Rook- en vuurwerkbommen. Een spervuur van eieren. Een memorabele herdenking, die Sonnius deugd zou hebben gedaan.