Bassie

Vroeg warm was het vandaag daar onder het dichte bladerendak op het Lange Voorhout. En al veel mensen op de been. Om te genieten van de tropische warmte zo in begin september. Je waant je inderdaad in Zuid-Frankrijk op een zondoorstoven marktplein waar de raad der ouden al een matineus pétanquespel beproeft met klotsende ballen. En toch is het nog maar halfnegen. De klimaatverandering, weet u wel?  Men zet zich op de ijzeren stoeltjes en laat koffie aanrukken. Want het is thans, nu de laatste dag van de voltallige donderdagkramerij aangebroken is, tijd om diepzinnig te doen. We zullen elkaar nu niet vaak met deze frequentie meer zien. Dat stemt weemoedig. Ook zo vroeg al. En zonder alcohol.

Nederland, zo poneert een oude kramer alvast, gaat naar de klote. Waar moet dat heen meneer? Dat komt door de schaamteloze politiek. Hebben deze lieden dan geen moraal? Neem nu eens de onverdroten benoeming van Wobke Hoekstra tot eurocommissaris terwijl alles wat die man als minister heeft ondernomen op regelrechte mislukkingen zijn uitgelopen. Als minister van financiën bakte Wobke er niets van. Maar als minister van Buitenlandse Zaken beging hij ook alleen maar stommiteiten. Als profielbepaler van de koers van het Christendemocratisch Appel leidde hij deze partij naar de electorale ondergang. Regelrecht. Waar stond Wobke eigenlijk voor? Nergens voor.

Over die mevrouw Kaag zullen we het maar niet hebben, mensen. Die bracht alleen maar hooggestemde ideologische gemeenplaatsen te berde. Die had werkelijk geen verstand van haar portefeuille als minister van de schatkist. En van het immigratievraagstuk bakte ze evenmin iets. Wat was dat nu voor onzin om te zeggen dat dat vraagstuk helemaal niet bestond, maar dat er alleen maar een probleem was met de massale opvang van de Centraal-Afrikaanse gelukzoekers? Dat gaf toch wel aan dat ze helemaal geen begrip had van de ongelofelijke ontsporingen binnen de Centrale Asielopvang? Dat kon ieder mens toch zien op de NPO in het journaal. En dat terwijl de NPO overduidelijk een regeringsomroep was?

Hoe kon Ollongren nu technisch ook maar een zinnig woord zeggen over de inzet van onze F-16 straaljagers in de Ukraïne en meteen glashard ontkennen dat Nederland daarmee regelrecht een oorlog met Rusland werd ingezogen? En Rutte? Wat was die baantjesjager nu eigenlijk van plan? De formatie zo lang mogelijk rekken zodat hij meteen kon doorsolliciteren op de vacature van NAVO-secretaris-generaal van Jens Stoltenberg. De zakkenvullers. De graaiers. De incompetente prutsers. Bassie zou het in een zijn uppie beter kunnen. Je weet wel: Bassie van Adriaan. Of Pipo de Clown. Of de Grote Smurf. Dat vinden we allemaal. Een warm gevoel van saamhorigheid. Terwijl het nu al 25 graden is in de schaduw. Zonder correctief referendum. We stemmen Bassie. Je weet wel. Van Adriaan.