Buien heersen overal

Op een gegeven moment hield het lekken toch wel echt op. Er was wel schade ontstaan door het binnendringende vocht aan de houtranden van de koepelklapramen pandinwaarts: de verflagen bleken tegen de watervloed minder bestand en zwollen in blazen op. En gingen ook loslaten in flarden die bevallig het trappenhuis binnenzweefden. Maar toch was het moment nakend dat ik het aandurfde het grondzeil op de tweede verdieping weg te halen en netjes op te vouwen.

Wel meteen paraat en inzetbaar bij de hand, dat natuurlijk wel, zeker in maart als het in zijn staart toch nog roert zonder vergunning. In Nederland kan immers alles. En wat doet de regering? Niets. Dat weet u ook wel. Maar ik schoof nu toch ook de enorme emmers in elkaar, zij het ook in de buurt van de lekplekken van voorheen, want ook hier is een mens van niets zeker en laat de overheid hem aan zijn deerlijk lot over, ook al garandeert de overheid ons allen bestaanszekerheid in ieder opzicht. Dat staat in de Grondwet, maar bij de gemeente Den Haag doen ze net of ze van niets weten.

Dat geef ik u op een briefje. Daarom ben ik blij dat het nieuwe kabinet, dat nu eindelijk dreigt aan te treden, voorziet in wetgeving betreffende de oprichting van een Constitutioneel Hof dat wetten, besluiten en overheidsopstellingen in het algemeen kan toetsen aan de Grondwet. Dat wordt hoog tijd, dat heeft de heer Omtzigt toch maar mooi aangetoond. Ik heb er een ingezonden stuk over ingestuurd aan de Staatscourant. En velen met mij.

Omdat ik vind dat de overheid die emmers minstens moet vergoeden. Daar heb ik immers recht op. Als bestaanszekerheid iets mee brengt, dan is het toch zeker de waarborg dat je dak niet lekt? Dat is gewoonweg een grondrecht dat nauw verbonden is aan die bestaanszekerheid, evenals het grondrecht op mooi weer en blauwe ogen. Dat leerde mij de student-assistent Teeuwen destijds al namens Breed Front in de werkcolleges inleiding recht en daar bestaan proefschriften over. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid te dezen. En velen met mij.

Dat is wat ons actief staatsburgerschap moet impliceren en dat zullen we hard maken, desnoods met grove middelen, want de belastingbetaler is geen pinautomaat, al denken de Hoge Heren van wel. En de Hoge Dames zijn nog erger, dat kunnen we na Sigrid Kaag gerust wel vaststellen. Ik spreek nu namens het zwijgende volk aan wie Nederland eindelijk moet worden teruggegeven. Dat is beloofd. En dat maakt schuld. Die emmers kostten samen vijftig piek. Nu vráág ik u. En velen met mij.