Pestdoden

Pieter Wilhelm Adrianus Cort van der Linden (1845-1935)  was raadadviseur in buitengewone dienst  bij het departement van justitie geweest. Een speciaal voor Pieter bedachte rang. Hij stond eigenlijk op de nominatie om lid van de Hoge Raad te worden. Maar Wilhelmina schatte hem hóóg. Ze wilde deze pragmatische en partijloze liberaal liever in haar buurt hebben. Hij was betrokken bij de opstelling van de Nederlandse voorstellen voor de Londense Zeerechtsconferentie die in 1908 werd gehouden, waarin de rechtsbeginselen voor de vrijheid van de volle zee zouden worden gecodificeerd.

Cort was opgevallen dat de Britten star vasthielden aan het blokkaderecht van de volle zee in tijd van oorlog. Zij wilden hun vijanden kunnen uithongeren via een absolute blokkade, waarbij zij iedere voedselaanvoer waarvan de vijand zou kunnen profiteren zouden kunnen verhinderen in volle zee. Zij dachten daarbij aan afsluiting van de Noordzee ter hoogte van het Skagerrak tussen Groot-Britannie en Duitsland en ter hoogte van Het Kanaal. De Britten hadden de grootste oorlogsvloot ter wereld. Zij konden dat doen, zo’n blokkade. Anderen niet.

Cort wist dat bij deze blokkering ook Nederland verstoken zou worden van voedselaanvoer. De burgerbevolking zou dus gijzelaar worden van Londen, want de Britten zouden zich niets aantrekken van de neutraliteitsstatus van Nederland. De Rijn zou immers de belangrijkste voedseltransport-ader zijn, via Rotterdam. Door de blokkade zou dat verhinderd worden. Duitsland zou dus ook worden gegijzeld. Het zou de strijd moeten opgeven. En zo is het uiteindelijk ook gebeurd.

Cort wist dat een oorlog tussen Engeland en Duitsland onvermijdelijk was. De Britten stuurden erop aan. De Duitsers óók. Dus een Britse blokkade zou er altijd komen. Daarom hechtte hij aan prioritering van de Zuiderzeewerken. Opdat Nederland op eigen doft omvangrijke aardappel- en korenoogsten en lijnzaadolie-winning zou kunnen  garanderen. Aan de eigen bevolking. Nederland zou zelfvoorzienend (autarkisch) moeten worden. En neutraal moeten blijven.  De oorlog barstte eerder uit dan Cort had gedacht. En de werken vielen zwaar tegen. Daarom kon alleen de Wieringermeer maar in productie genomen worden. Nederland zou zwaar onder de Britse blokkade gaan lijden.

Spaanse griep bevorderd door a-vitaminose. Zie het filmpje op deze site gewijd aan de afsluitdijk. Destijds werd verzwegen dat deze griep een variant van de longenpest was. De soldaten, in hun loopgraven opeengepakt, moesten blijven vechten. Dat zouden ze zeker niet doen, als ze wisten dat ze elkaar verpestten. Nederland heeft zeker tachtigduizend pestdoden geteld.