Sprakeloze film

Vroeger plachten de kooplui tegen negenen in de ochtend koffie te gaan drinken, bijvoorbeeld bij “De Posthoorn” of bij het Italiaanse tentje “Lusso”. Daar was het dan zeer druk van conversatie. De koopmannen waren zeer, zeer vroeg op pad gegaan, vaak vanuit Duitsland of uit België. Ontbijten was er in deze tijd niet bij, dus dat werd dan tot de inwendige mens genomen in dat soort gelegenheden.

Ook bij de “Wiener Conditorei” aan de Korte Pooten bijvoorbeeld of bij de koffietent aan de Fluwelen Burgwal. Daaraan is echter een deerlijk einde gekomen. We drinken wel koffie samen. Maar echte diepe gedachtewisselingen zijn niet meer aan de orde. Terwijl we vroeger hardgrondig vóór iets waren en anderen dus van de weeromstuit tegen, zijn deze themata die strijdvragen kunnen opleveren nu eigenlijk niet zozeer gewenst. We zijn niet meer progressief, links, liberaal, socialistisch of recht voor zijn raap rood.

We vinden de politiek helemaal niks meer. Maar we vinden die politiek eigenlijk ook gevaarlijk. We kunnen het niet meer volgen, en, wat meer spreekt, we zijn het er niets meer mee eens, al komen we een heel eind als we de Tweede Kamer poppenkast vinden. Een veel te duur Jan Klaassenspel. Wilders mag aan de macht, maar hij kan evenzogoed de kleren krijgen want we kopen er toch niks voor en het levert toch niets op. Over asielzoekers willen we niet meer praten, maar ook niet over het milieu.

En nog minder over Europa. Dat kan ook de kleren krijgen, net zo makkelijk. Daarom denken we toch maar dat we niet gaan stemmen. Ome Karel geeft aan dat het niet uitmaakt of we van de hond of de kat gebeten gaan worden en over de Palestijnen willen we helemaal niets horen, want er zijn ook nog joden hiero op de markt. Het is beroerd dat de wereld zo loopt. Een koffie verkeerd dan nog maar, maar niet te veel schuim. Die koekjes ken ik trouwens niet bijten. Niet memme nieuwe kunstgebit. Waarom zijn er geen spritsen meer zonder chocoladelaag? Waar blijft de regering? Of beter: wat doet de regering? Zwammen doet de regering. Nou, dat kunnen wij beter.