Ursula Urgens VI

Ursula raasde na de inval door de Russische Federatie in februari 2022 in de Ukraïne als een ware tornado door Het Westen. De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022. Het geldt hier, laat daar geen misverstand over bestaan, een crime of aggression in de zin van artikel 5 van het Statuut van Rome van juli 1998. Het Statuut, de Grondwet van het Internationale Permanente Strafhof, dat zetelt in Nederland. Aan de Van Alkemadelaan. Rusland viel buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnen in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 aan de gang is.

Russische invasie van de Ukraïne per 24-02-2022 tot op heden

Deze inval met de daaropvolgende opmarsbewegingen en bombardementen via het Ukraïnsche luchtruim voldoet aan de bestanddelen van het oorlogsmisdrijf agressie. Zoals is gedefinieerd in de Verklaring van Kampala omtrent dat specifieke misdrijf. In die verklaring wordt een artikel 8 bis toegevoegd aan het genoemde Statuut. In paragraaf 2 wordt onder a. genoemd: een invasie door de gewapende macht van een staat van het grondgebied van een andere staat of enige militaire bezetting daarvan als gevolg van die inval. Ook als die bezetting tijdelijk is, en ongeacht of vervolgens een annexatoir oogmerk wordt uitgesproken of dat die annexatie wordt uitgevoerd. Dat is precies wat de Russische Federatie deed. Zie: https://treaties.un.org/doc/Publication/CN/2010/CN.651.2010-Eng.pdf

De invasie leidde tot de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, met meer dan 6,5 miljoen Ukraïeners die als vluchteling werden geregistreerd en 3,7 miljoen Ukraïeners die ontheemd raakten in eigen land. Rusland begon in 2021 met een grote militaire troepenopbouw langs de grens met Oekraïne en erkende op 21 februari 2022 de twee separatistische volksrepublieken Donetsk en Loegansk als onafhankelijke staten op Oekraïens grondgebied. Op 24 februari 2022 vroeg in de ochtend kondigde de Russische president Poetin een ‘speciale militaire operatie’ aan met als doel om Oekraïne te ‘demilitariseren en denazificeren’.

Rusland startte een invasie vanuit meerdere richtingen met grondtroepen vanuit Rusland, Wit-Rusland en de door Rusland bezette gebieden Donetsk en Loegansk. In reactie hierop kondigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de staat van beleg af.

Russische troepen rukten op naar steden als Cherson, Marioepol, Charkov en de hoofdstad Kiev, waar ze op hevig verzet stootten. Na zware verliezen trok het Russische leger zich op 8 april 2022 volledig terug uit de oblasten Kiev, Tsjernihiv en Soemy. Op 3 juli 2022  daaraanvolgend werd de oostelijke oblast Loehansk volledig door Russische troepen ingenomen.

Mondiaal werd erkend dat hier een misdadige inval gaande was. Ook door staten die stellig niet-Westers georiënteerd zijn. Een belangrijke statenmeerderheid, die de Kampalaverklaring had erkend, er aansluiting bij had gezocht, eraan adhesie had betuigd of de aanvulling op het Statuut van Rome-1998 had geparafeerd of zelfs geratificeerd, sloot zich bij die erkenning aan door opstelling binnen de wereldgemeenschap, stemming in de Verenigde Naties, door deelname aan sancties ten laste van de invallende partij of door van diens verzoeken om militaire bijstand zelfs geen kennis te willen nemen. Zie verder over de volkerenrechtelijke verdragsverbindende werking van de verklaring: https://treaties.un.org/doc/Publication/CN/2010/CN.651.2010-Eng.pdfhttps://treaties.un.org/doc/Publication/CN/2010/CN.651.2010-Eng.pdf

Dat gold in beginsel ook voor de staten die het Permanente Strafhof niet als jurisdictie-eenheid met strafvorderlijke bevoegdheden hadden willen erkennen of daarop teruggekomen waren. Dat gold ook voor Aziatische staten, zoals China en India die inmiddels wel te kennen hadden gegeven, dat Het Westen medeschuldig was geweest aan de inmiddels expanderende escalatie. Maar toch ging Ursula ieder forum buiten de Unie opzoeken, dat bereid was haar een platform te bieden om deze invasie als oorlogsmisdrijf aan te merken. Dat waren er nogal wat.

Want echt heel sterk stond de Unie er nou ook weer niet in, als het de Federatie aanklaagde onder deze invalshoek, want meegedaan had zij wel degelijk om de Federatie tot tergens toe in dit opzicht te provoceren. De discussie die Ursula wist te activeren ging dus vooral over de vraag of deze invasie nu wel of niet geprovoceerd was. Een omstandigheid die bij de vaststelling of iets geldt als agressie in de zin van het Statuut niet terzake behoort te doen. Maar door toedoen van activistische Ursula nu toch bij deze discussies, ineens wel. Het versterkte haar positie niet.